Hoe kom je op een idee voor een recordpoging
Wanneer je, we noemen het maar even “ALGEMEEN WERELDKAMPIOEN” wil worden, dan ligt het onderwerp van de recordpoging meestal voor de hand. En is het vaak iets wat heel dicht bij je ligt of bij de groep waar je de Wereldtitel mee wil gaan behalen. Of iets wat je al heel goed kunt.
VOORBEELD
Een groep studenten in Hasselt, die regelmatig een café aldaar bezoeken, kwamen op de gedachte om een recordpoging Jagerbombs/Jagertrain uit te gaan voeren. U weet wel, een glaasje Jagermeister op de rand van een glas met Red Bull. Dan tik je het eerste glaasje aan en die stoot de volgend om. De gevallen glaasjes Jagermeister belanden in het glas Red Bull en zo krijg je een smakelijke cocktail, zegt men..
Er stond al een dergelijk record op Youtube, maar onderzoek wees uit dat dit record niet erkend was door één van de Certificerende Organisaties dus geen erkend en geregistreerd record. (Ja, dat gebeurt ook wel eens)
De groep ging voor een record van 1000 units en het lukte om er 814 om te laten vallen. Een Wereldrecord was behaald. En dat zag er zo uit:
(excuses voor de beeldkwaliteit. De apparatuur liet ons ernstig in de steek deze avond, maar we willen u de beelden toch niet onthouden. Veel kijkplezier.)
Geweldig natuurlijk. Niet alleen was de voorbereiding enorm leuk, maar Jagermeister en Red Bull sponsorden de recordpoging waarna, na de recordpoging, aan de enorme hoeveelheid toeschouwers die voor het evenement waren komen opdagen, een heerlijke recordpogingversnapering werd aangeboden.
Een geweldige reclame voor De Koestal in Hasselt en voor de studentenvereniging, want diverse vertegenwoordigers van de pers waren op het evenement afgekomen. En zo moet het.
Nou hoeft u niet allemaal de komende weken volop jagermeister met red bull te gaan nuttigen, maar een verbetering van het record is naar onze mening makkelijk te behalen. Welke kroeg, café of studentenvereniging pakt de handschoen op.
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer records te bedenken. Een aantal voorbeelden:
Bomen planten
Neem een grote hoeveelheid bomen. Laat kinderen ze planten. Laat de bedrijven uit uw dorp of stad de bomen en andere kosten sponsoren. Zet bij elke boom een bordje van de sponsor. Blijft er geld over, geef dat dan aan een passend goed doel. En ga aan het eind lekker met iedereen pannenkoeken eten of iets anders.
Stoelendansrecord
Er is nog geen stoelendansrecord. Pak 150 mensen en liever nog 1500 mensen. Allemaal een stoel meenemen. Het merendeel van die stoelen zal wel sneuvelen. Sponsors zoeken, liefst een paar stoelenfabrikanten. Plaatselijke horeca inschakelen voor de versnaperingen. Kan een geweldige dag worden en kunt u zich voorstellen wat een nieuwswaarde dit kan hebben. Denkt u aan het goede doel.
Wereldrecord paalzitten
Het is natuurlijk al gedaan, maar ieder record kan verbeterd worden. En dit leent zich er natuurlijk ook uitstekend voor. De sponsoren kunnen per uur instappen. Het goede doel zou kunnen zijn, aangepaste stoelen voor gehandicapten.
Bestaande Records verbeteren
Er zijn natuurlijk al heel veel records gevestigd. Dus zijn er ideeën genoeg om een record te verbeteren. Ook dat gebeurt regelmatig.
In de inleiding noemden we al het voorbeeld “Bal hoog houden” van Voetbal Vlaanderen. Er was al een record. Gevestigd door een Italiaanse ploeg met meer dan 1300 deelnemers. Dat aantal moest worden overtroffen. Dat lukte Voetbal Vlaanderen door met 1534 deelnemers de recordpoging uit te voeren.
Hoe kun je een record controleren
Stel je hebt een idee voor een record wat je wilt gaan vestigen of verbeteren. Dan is het goed om even te controleren of het al bestaat. En als het al bestaat, dan even kijken welk aantal of hoeveel personen of hoe lang of . . . .
Het bestaan van een record kun je op een aantal manieren controleren:
- Zoek op internet met de woorden “Wereldrecord, gevolgd door de titel of naam van het record dat je wilt controleren”, b.v. “Wereldrecord Paalzitten”
- Nederland is niet zo heel erg groot, dus zoek ook even in het Engels. Met de zoekterm “Worldrecord” gevolgd door de titel of korte omschrijving van je recordpoging kom je al een heel eind. Om zeker te weten dat je de juiste term of naam gebruikt kun je de Nederlandse naam van je recordpoging even vertalen in b.v. Google Translate en dan de Nederlandse titel invoeren en laten vertalen door Google.
- Ook op Youtube is veel te vinden. Met beelden er bij. Houd er wel rekening mee dat niet alle records erkend zijn door een Certificerende Organisatie. Dus dat moet je dan nog even controleren of je stuurt ons een mail en wij controleren het.
- Je kunt je recordpoging controleren op de site van de Guinness World Records Organisation, die op dit moment nog de grootste database van records heeft. Maar ook die is niet volledig. Niet alle records van de afgelopen 20 jaar staan er in.
- Kom je er niet uit, of wil je absoluut zeker zijn, dan kun je je geplande recordpoging of je idee voor een recordpoging controleren door ons even een mailtje te sturen en wij kijken het voor u na. Binnen een paar dagen heeft u bericht.
Houd er ook nog even rekening mee dat er niet alleen Wereldrecords te behalen zijn. De Guinness World Records Organisation en de World Records Academy beoordelen, certificeren en registreren alleen Wereldrecords. Maar de derde Certificerende Organisatie, de International World Records Organisation, beoordeelt, certificeert en registreert niet alleen Wereldrecords maar ook Continent Records en Nationale Records. Misschien is er al een Wereldrecord, maar als dat niet in Nederland is gevestigd, kun je ook met een lager doel toch een Europees of een Nederlands record vestigen. Het is maar een weet.
Heeft u vragen na het lezen van dit artikel of heeft u andere vragen of records of recordpogingen, neem dan even contact met ons op
Veel succes met het vinden van de voor u juiste recordpoging.
“Hoe kom je op het idee voor een recordpoging)” is de naam van dit artikel. Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen van het draaiboek hoe je een recordpoging kunt organiseren. U kunt naar de volgende pagina , naar de vorige pagina of naar de eerste pagina van deze reeks.
U kunt ook rechtstreeks naar de overige artikelen in deze reeks. Die vindt u in de hoofdstukkenlijst van de reeks: “Wereldkampioen worden, hoe begin je“. Van daaruit kunt u direct doorklikken naar de verschillende hoofdstukken en onderwerpen.
Er zijn een aantal artikelreeksen op deze website. Misschien wilt u meer weten over: recordpoging aanmelden, of over de beoordeling van een recordpoging, of over de kosten van het certificeren van een record. Voor een recordpoging is geld nodig. In de reeks Sponsors zoeken en vinden leest u hoe u die gelden binnen kunt halen. Wilt u een draaiboek zien voor de opbouw van een recordpoging, lees dan de reeks: Wereldkampioen worden, hoe begin je.
Wilt u uw recordpoging direct bij ons aanmelden? Ga dan direct naar het aanmeldformulier recordpoging.
Heeft u (na het lezen) vragen, neem dan contact met ons op via ons contactformulier.