Voor welk record ga je? Wat bedoelen we met deze vraag? Er zijn een aantal verschillende records die je kunt vestigen. Niet alleen een Wereldrecord, maar ook een Continent record (bijvoorbeeld een Europees Record) of een Nationaal record (bijvoorbeeld een Nederlands Record of een Belgisch record).
Natuurlijk is het Wereldrecord het meest in trek. De beste van de Wereld zijn is natuurlijk geweldig. Maar de beste van een continent, bijvoorbeeld Europa, of van een Land, bijvoorbeeld Nederland of België, is natuurlijk ook een fantastische prestatie.
Er zijn drie Certificerende Organisaties in de Wereld die Wereldrecords beoordelen, en in geval van succes, ook certificeren en registreren. Eén van die drie Certificerende Organisaties, de International World Records Organisation, beoordeelt, certificeert en registreert niet alleen Wereldrecords maar ook Continent records en Nationale records.
Werken met de International World Records Organisation heeft daardoor een enorm voordeel. Wanneer je de eisen voor (verbetering van) een Wereldrecord net niet haalt, dan kun je wellicht wel in aanmerking komen voor een Continent Record of voor een Nationaal record.
Wanneer wel en wanneer niet?
Dat is wel van een aantal regels afhankelijk. We zullen proberen het hier kort en duidelijk uit te leggen, maar het is een lastig onderwerp. Een aantal punten:
De eisen van de Certificerende Organisatie
Wanneer je een recordpoging aanmeldt bij een Certificerende Organisatie wordt er door de Certificerende Organisatie een zogenaamd “Pakket van Eisen” opgesteld waar je recordpoging aan moet voldoen. Dat Pakket van Eisen ontvang je na het aanmelden van je recordpoging bij de Certificerende Organisatie. Dat aanmelden kun je natuurlijk via ons doen. In het “Pakket van Eisen” staan de eisen die je bij het uitvoeren van je recordpoging minimaal moet halen. De Inspecteur van de Certificerende Organisatie komt dat, tijdens je recordpoging, controleren en beoordeelt of aan de eisen voor jouw recordpoging is voldaan. Is dat zo, dan wordt je recordpoging succesvol verklaard door de inspecteur van de Certificerende Organisatie en ontvang je een certificaat. Ook wordt je record, want dat is het dan, ingeschreven in het register van de Certificerende Organisatie.
Maar wat als je het net niet haalt?
Certificerende Organisaties zijn heel erg streng. Worden de eisen, die aan je recordpoging worden gesteld, niet gehaald, dan wordt de recordpoging als mislukt beoordeeld en volgt er geen certificering en geen registratie. Je hebt dan immers het record niet gerealiseerd.
Het voordeel van werken met de International World Records Organisation is dan wel, dat je misschien toch in aanmerking komt voor een record. Haal je de eisen voor het Wereldrecord niet, dan kan het goed zijn dat je in aanmerking komt voor een Europees record of voor een Nederlands record. Dan heb je toch niet alles voor niets gedaan.
Natuurlijk is het nooit “voor niets”, want het opbouwen van een recordpoging is heel heel erg leuk. Maar je wilt toch het liefst als resultaat het certificaat van je record aan de Wereld kunnen laten zien.
Hoe bouw je die zekerheid van een lager record in?
Wanneer je een Wereldrecordpoging aanmeldt en je wilt, wanneer dat record niet gehaald wordt, in aanmerking komen voor een Continentrecord of een Nationaalrecord, dan moet je dat bij de aanvraag duidelijk aangeven. Meld je een recordpoging via IRSG aan, dan vragen wij bij de Certificerende Organisaties niet alleen een Wereldrecordpoging aan, maar ook een Continentrecordpoging en een Nationaalrecordpoging bij de IWRO (International World Records Organisation) Mocht er dan iets verkeerd gaan, dan is er in vrijwel alle gevallen toch een record gevestigd.
Wanneer kan het niet, b.v. een Europees record?
Dit is een beetje een lastig stukje, dus let goed op.
- Wil je een Wereldrecordhouder worden, dan moet je, of als eerste het record vestigen, of je moet echt het al bestaande record verbeteren..
- Haal je het niet, dan kun je mogelijk Europees kampioen worden, maar als er niet een eerder Europees record is gevestigd in een ander land van Europa. Of je moet dat Europese record verbeteren met je recordpoging.
- Natuurlijk kun je altijd nog een Nationaal record vestigen en dat is natuurlijk ook niet niks. En die nationale records kunnen per land naast elkaar bestaan. Dus er kan een Nederlands Kampioen zijn naast een Belgisch record. En ook al is het Belgisch record beter, dan nog kan het Nederlands record daarnaast bestaan
We hopen dat het duidelijk is. Dit is best even opletten, maar als u hierover vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.
“Voor welk record ga je?” is de naam van dit artikel. Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen van het draaiboek hoe je een recordpoging kunt organiseren. U kunt naar de volgende pagina , naar de vorige pagina of naar de eerste pagina van deze reeks.
U kunt ook rechtstreeks naar de overige artikelen in deze reeks. Die vindt u in de hoofdstukkenlijst van de reeks: “Wereldkampioen worden, hoe begin je“. Van daaruit kunt u direct doorklikken naar de verschillende hoofdstukken en onderwerpen.
Er zijn een aantal artikelreeksen op deze website. Misschien wilt u meer weten over: recordpoging aanmelden, of over de beoordeling van een recordpoging, of over de kosten van het certificeren van een record. Voor een recordpoging is geld nodig. In de reeks Sponsors zoeken en vinden leest u hoe u die gelden binnen kunt halen. Wilt u een draaiboek zien voor de opbouw van een recordpoging, lees dan de reeks: Wereldkampioen worden, hoe begin je.
Wilt u uw recordpoging direct bij ons aanmelden? Ga dan direct naar het aanmeldformulier recordpoging.
Heeft u (na het lezen) vragen, neem dan contact met ons op via ons contactformulier.